10 Eylül 2017 Pazar

Karacadağ Pirinci


Pirinç,  dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8000 yıldır Çinde yenildiği arkeolojik kayıtlardan bilinmektedir. Özellikle Güneydoğu Asyada en yaygın gıda maddesidir. 7000 çeşidi vardır. Bol yağış alan tropik ve tropikaltı iklimlerde, sulak çeltik tarlalarında yetiştirilir. Pirinç tarlaları uzaktan bataklığı andırır. Bu yüzden sıtmaya sebep olduğundan yetiştirilmesi bazı şartlara bağlanmıştır. Taze iken az su çeker, kurudukça su daha fazla çeker. Kabukları bol vitaminlidir. Kabuğu çıkarılmamış pirince çeltik denir. Su içinde yetiştirilen tek tahıl bitkisidir. Diğer tahıl bitkileri su içinde uzun süre yaşayamayıp canlılığını yitirdiği halde, pirinç suda erimiş oksijeni kullanarak gelişir.

TÜRKİYE'DE PiRİNÇ ÜRETİMİ
Pirinç tarımı dünyada ilk olarak İ.Ö 3.000' lerde Hindistan'da başlamış, daha sonra Batı'ya doğru yayılmıştır. Avrupa'ya gelişi ortaçağa rastlar. Türkiye'ye ise 500 yıl önce güneyden girdiği sanılmaktadır. Türkiye'de üretilen pirinç üretimi yaklaşık 165 bin ton'dur. Başlıca pirinç üretim alanları Marmara, İçanadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerindedir. En çok üretim yapılan iller ise başta Edirne olmak üzere, sırasıyla Çorum, Samsun, Sinop, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu'dur. Bazı yıllarda üretilen ürün, gereksinmemizi karşılamadığından, özellikle ABD, İtalya, Mısır, Pakistan ve Avustralya'dan azımsanmayacak miktarda pirinç ithal edilmektedir. Türkiye'de en çok pilav, çorba, dolma ve sütlü tatlı hazırlamasında kullanılır. Pirinç ayrıca öğütülerek Un ve nişastaya dönüştürülür. Glütenden yoksun olduğu için Ekmek yapımına uygun olmayan pirinç unu daha çok dondurma ve pasta sanayisinde aranan bir üründür.

PİRİNÇ NASIL İŞLENİYOR
Ülkemizde fabrikada işlenen pirinç biz daha çok beğenelim market raflarında şıkır şıkır parlayıp tüketicinin ilgisini çeksin diye bir dizi işlemden geçiriliyor. Hasadın ardından elde edilen çeltiğin kavuz denilen, üstünü  saran  kabukları çıkartılıyor. Kavuzları çıkartıldıktan sonra mat ve koyu renkte olan pirinç, makinelerde cilalanarak  parlatılıyor. Beyaz renkli pirinç tanelerine dönüştürülüyor. Tanelerin görünümünü düzltmek amacıyla yapılan parlatma işlemi, aslında ürünün besleyici değerinin büyük ölçüde yitirilmesine neden oluyor. Çünkü bu işlem sırasında tanelerin yüzeyini çevreleyen protein, yağ, B1 ve B2 vitamini, demir ve kalsiyum'ca zengin dış katman kayboluyor. Geriye yalnızca nişastaca zengin bir ürün kalıyor. Maalesef ülkemizde marketlerde satılan pirinçlerin hiçbir besleyici tarafı yok. Tamamı nişasta. Pirinçteki nişastanın ne faydası var? Nişasta şeker demek!  Bu sebepten pirinç vücuttan en hızlı yağa dönüşen ürünlerin başında.

KARACADAĞ PİRİNCİ
Bir arkadaşım oğlunun bağırsakları İle  ilgili bir sağlık  sorun yaşadığını ishali kesemediklerini  yazmıştı. Kendisine bu işi çözen en iyi şeyin pirinç olduğunu söyledim. Pirinç lapası bağırsak florasını dünyada en iyi düzenleyen ürünlerin başında geliyor. Denediklerini  ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Neyle denediniz dedim marketten aldığınız pirinçle mi? Evet dedi. Olmaz dedim. Sana pirinç gönderiyorum. Bu pirinç hiçbir şeye benzemiyor. Aldığında anlayacaksın dedim ve Karacadağdan gelen pirinçli kendisine gönderdim. Kullandıklarında iyi sonuç aldıklarını iletti. Peki neydi Karacadağ pirincinin sırrı?  Cevap çok basit, yerli üretim, yetiştiği toprağın yapısı, sulama suyunun volkanik Karacadağdan inen kar suyu olması, yerel tohum ile yetiştirilen ürünün ve hiç işlem görmemiş olması.   2025 metre yüksekliğindeki Karacadağ’ın eteklerinde yetişen Karacadağ pirinci, dünyanın en kaliteli pirinci kabul ediliyor Diyarbakır-Siverek  ve Adıyaman yöresinde üretilen Karacadağ pirinci  yöredeki köylüler tarafından kendi mutfaklarında kullanmak ve bölgede yaşayan insanların ihtiyacına göre yetiştiriliyor. Üretim az olduğundan ve bu cinsin sadece yörede yaşayanlar tarafından bilinmesi sebebi ile de üretimin sadece çok az kısmı sanayiye gidiyor. Alışık olduğumuz ince uzun pirinç yerine  çeltiğinin dış görünüm yönünden en dikkat çekici yönü ise küçük, toparlak mercimeği andırması ve saman sarısı ile açık kahve tonlarında olmasıdır.
Coğrafi işaret alınması için çalışmalarının da yapıldığı  Karacadağ pirincinin yetiştirildiği topraklarda bol miktarda mineral bulunduğu belirtiliyor. Sönmüş bir volkan olan  Karacadağ'ın özel toprak yapısı ve sulama suyuna uyum göstermiş olması bu çeltik ürününü diğer çeşitlerden ayırıyor.

Türkiye'nin başka yerlerinde kültür çeltikleri 15 derece üzerindeki sıcaklığa sahip sulama suyu ile yetiştirilirken, Karacadağ çeltiği kış mevsiminde yağan karların erimesiyle derelerde 5-10 derece arasında akan serin kar sularıyla yetiştiriliyor. Yörenin toprak yapısı ve yetiştirilme şekli nedeniyle Karacadağpirinci bu sebepten diğer çeltik çeşitlerinden farklılık gösteriyor.
Bu sebepten protein, vitamin ve enzim yönünden  Karacadağ pirinci diğer pirinçlere göre daha zengindir. Tane bünyesindeki yüksek protein ve yüksek nişasta ürünü bu pirinci lezzetli kılmaktadır. Bu çeltik pişme esnasında içerdiği uçucu yağ asitleri nedeniyle de aromatik özellik taşımaktadır. Piyasada satılan ıslah çeşitleri pişme sonrasında kokusuz ya da pirince özgü samanımsı bir kokuya sahipken  Karacadağ pirinci nane, kekik karışımı kendine özgü hoş bir kokuya sahiptir.Karacadağ pirincinin ilk Ermeniler tarafından üretildiği biliniyor.
Bütün bu özellikleri ile artık Karacadağ pirincini mutfaklarınızda eksik etmeyeceğinizi düşünüyorum.

Rice is one of the oldest foods in the world, the most planted after corn and wheat in the world. It is known from the archaeological record that it defeated in 8000 years. It is the most common food item, especially in Southeast Asia. There are 7000 types. In  tropical climates, which are exposed to abundant rainfall, they are grown in wet rice fields. Rice fields reminiscent of a remote bogey. Because of this, it is caused by malaria and it is connected to some conditions. It draws less water when it is fresh, and it absorbs more water by dryed. The shells are rich in vitamins. Raw paddy is called rice paddy. It is the only grain plant grown in water. When other cereal crops can not survive in water long enough to lose their vitality, rice is grown using dissolved oxygen in water.

PRODUCTION OF PIERCES IN TURKEY
Rice farming first started in India in the 3rd millennium BC, then spread to the West. They came to medieval times in Europe. It is believed that It entered Turkey 500 years ago. Rice production in Turkey is about 165 thousand tons. The main rice production areas are Marmara, Anatolia and Black Sea regions. The most produced cities are Edirne, Çorum, Samsun, Sinop, İzmir, Manisa, Balikesir and Kastamonu. Since the product produced in some years does not meet our needs, rice is imported in considerable quantities especially from USA, Italy, Egypt, Pakistan and Australia. It is mostly used in Turkey for preparing rice, soup, stuffed and milk dessert. Rice is also milled and converted to starch. Because it is lacking in gluten, rice flour, which is not suitable for baking, is more sought after in ice cream and pastry industry.

HOW RICE IS PROCESSED
Rice processed in the factory by passing series of operations
in our country.we, market costumers, are interested in  shiny ones. After the harvest, the trough is called "kavuz". The brass, which is in matte and dark color, is polished and polished on the machines. It is being turned into white-colored rice grains. The polishing process to improve the appearance of the grain actually causes the feeder value of the product to be lost to a great extent. Because during this process, the outer layer rich in protein, fat, B1 and B2 vitamins, iron and calcium surrounding the surface of the beads disappears. Only a starchy rich product remains. Unfortunately, the rice sold in the markets in our country has no feeder side. It's all starch. What is the use of starch in rice? Starch means sugar! This is why rice is the fastest converting oil in the body.

PARTICIPATING IN CARGO
One of my friends wrote that his son had  diarrhea and doctors indicated that he had a health problem with his intestines. I told him that the best thing to solve this was rice. Rice flakes are one of the best products that regulate the intestinal flora in the world. He said they could not get results. Did you try with the rice you bought from the market? He said yes. I said that is wrong. I'm sending you rice. Market rice is like nothing. When I got it, I said that you would not understand it and I sent it to the brass who came from Karacadağ. When they used it, they told me they had a good result. What is the secret of Karacadağ rice ? The answer is very simple, domestic production, the structure of the soil it is grown, the irrigation water is the volcanic snow water coming down from Karacadağ, the product grown with the local seed and never been processed. Karacadağ rice is grown in the Karacadağ Mountain at a height of 2025 meters and is considered to be the best quality rice in the world. Karacadağ,  in Diyarbakır-Siverek and Adıyaman regions, produced and cultivated according to the needs of people living in the region. Only a small part of the production goes to the industrial because the production is low and this gender is known only by the people living in the region. The most remarkable aspect of the ridge instead of the elongated rice is familiar with small, round resemblance and hay blues and light brown tones.
It is stated that there are abundant amounts of minerals in the soil where Karacadağ rice pith cultivated in order to take geographical signs. The fact that Karacadağ, a dormant volcano, has adapted to the special soil structure and irrigation water distinguishes this paddy product from other varieties.
In other parts of Turkey, cultivated paddies are grown with irrigation water having a temperature of 15 degrees Celsius, while the Karacadağ trough is raised with cool snow waters flowing between 5-10 degrees on the way of falling snow in the winter. Due to the soil structure and the way of cultivation, Karacadağ' s rice differentiates from other paddy varieties.
In this respect, Karacadağ is richer than other rice in terms of protein, vitamin and enzyme. The high protein and high starch product in the grain make this rice delicious. This paddy is also aromatic due to the volatile fatty acids it contains during cooking. Karacadağ rice mint has a unique pleasant smell of the mixture of thyme. It is known that Karacadağ rice was produced by the first Armenians, while the breeding varieties sold in the market have a fragrant or rice-specific chunk of smell after cooking.With all these features I think that you will not miss Karacadağ rice in your kitchen anymore.

6 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, güzel bilgiler için tşk. Bu pirincin su tutma oranı diğer pirinçler ile aynı mıdır. Yani pişirirken oran ne olmalı?

    YanıtlaSil
  3. Eğer pirinçli önceden ıslatıp bekletiyorsanız 1/2.5
    Yok eğer direkt yıkayıp pişirenlerdenseniz 1/3 yeterli olacaktır. Bu pirincin demlenme süresi uzundur diğerlerine göre. Bekledikçe tane tane olur

    YanıtlaSil
  4. Çok uzun zamandır kullanıyorum. Alışana kadar lezzetsiz geliyor. Kullanmaya devam ettikten sonra market pirinci yiyemez oldum. Gerçekten çok severek kullanıyoruz. Çocuklarıma başka pirinç yedirmiyorum

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Ebru hanim, bilgiler icin cok tesekkurler 🙂 Bu pirincin uretilerek bizlere ulasmasina vesile oldugunuz icinde ayrica teaekkurler. Purinci tarladan sofraya web sitenizden, Turkiye de iken satin aldim, Hollanda ya getirdim ve az once pisirdim. Ailem ve ben tadini cok lezzetli bulduk 🙂 Bazi web sitelerinfe glikemik indeksinin dusuk oldugunu okudim, dogru mudur? Oglumda ve esimde insulin direnci mevcut, normal pirince oranla tukentmelerinde sakinca var midir? Tum emekleriniz icin sonsuz minnettarim. Atalim tohumlarimiza tekrar hayat vermeniz, binbir emekle bize kadar ulastirmanizin hakki odenmez. Sag olun var olun. Sevgiler cok.

    YanıtlaSil
  6. Nişastası yüksek ürünmü
    Şeker hastaları rahatca kullanana bilirmi

    YanıtlaSil